Jan Kristoffer Dale er Sørlandets beste skjønnlitterære forfatter!

Jan Kristoffer Dale fikk fredag Sørlandets litteraturpris 2016 for sin flotte novellesamling “Arbeidsnever”. FOTO: HELGE DYRHOLM

– Overbevisende novelledebut fra arbeiderklassen, som skildrer menneskene og det menneskelige med både kunnskap og empati. Vågalt pluss for dialekten i dialogene, som flyter godt i leserens hode. Dette sier juryen om Jan Kristoffer Dale fra Froland, som i dag fikk Sørlandets litteraturpris 2016 for sin novelle “Arbeidsnever”.

Det er publikum som har stemt frem Årets vinnere av Sørlandets litteraturpris blant tre nominerte bøker i hver sjanger innenfor henholdsvis skjønnlitteratur og sakprosa.
– Det er svært gledelig at Sørlandets litteraturpris i år kan være med på å fremme en ung stemme. Det har vært prisens intensjon helt fra den ble etablert i 2000. I tillegg viser årets pris at leserne setter stor pris på den historien landsdelen har å by på, oppsummerer leder av styringsgruppa og arrangementsansvarlig for Sørlandets litteraturpris, Randi Berge Wandrum ved Kristiansand Folkebibliotek.

Vekker oppsikt
– Agder-fylkene har fostret en rekke betydelige forfattere. Når Jan Kristoffer Dale er kåret til årets skjønnlitterære vinner bidrar Sørlandets Litteraturpris til å rette søkelyset mot en relativt ung forfatterrøst, anfører Wandrum.
Dale er tidlig i trettiårene (født i 1984), fra Froland og bosatt i Grimstad.
– Han er en debutant som har vakt betydelig oppsikt med sin novellesamling Arbeidsnever. Her setter han Froland på det litterære kartet, mener arrangementssjefen videre.

Språkskryt
– Novellesamlingen består av jordnære og poetiske beretninger fra de vanlige sliternes liv. Et godt stykke unna måten stedets mennesker legendarisk ble beskrevet på i NRKs humorserie Lillelørdag med Bård Tufte Johansen og Harald Eia, understreker Wandrum.
– Jan Kristoffer Dale har allerede mottatt Tarjei Vesaas debutantpris. Nå blir han også omfavnet av det litterære Sørlandet, legger hun til.
Også språkprofessor Arne Torp har kommentert Dales novelle “Arbeidsnever” under temamøtet om Frolandsdialekten. Her kom Torp med skyt til Dale for at forfatteren klarer å bruke dialekten sin, og det på en helt korrekt måte!

Vinner av sakprosa ble praktboken Sørlandsk skipsfart 1600-1920, som er skrevet av Berit Eide Johnsen (Lillesand), professor i historie ved UiA og Gustav Sætra (Arendal), førsteamanuensis i historie ved UiA.