Frolendinger opplevde gamledager

Gammeldagse frolendinger har funnet sitt eldorado halvannen times kjøring inn i Sverige. Midt i de värmlandske skoger, på en gammel prestegård i nærheten av Arvika, kan man gjøre en tidsreise på nærmere 100 år bakover i tiden.

SAMLET: Her studerer tre erfarne sagbruksfolk, og en avdanka journalist, dampsaga på ”Gammelvala”. Fra venstre, Terje Bernt Øygarden, Jørgen Tresnes, Salve Haugaas og Rolf Lyngroth.

”Gammelvala” arrangeres hvert år, den siste hele uken i juli.
Her ryker det fra kullmilen, her lukter det av solid tømmerhoggermat, her veves og spinnes det – og garn blir farget.

Husmaling
Rød husmaling lages av rugmel og jernoksid, vadmel stampes med vannkraft, papir lages av bomullsfiller – og det freser og dundrer i gamle traktorer, motorer og dampmaskiner.
Denne gang kjørte også Norges første tømmerbil rundt på området, en Chevrolet fra 1928. Bilen har 35 hestekrefter og nyttelast på bil og henger er 2,3 tonn.
Brunskog Hembygdförening og Brunskog Husmoderförening gjør en fantastisk jobb med å trekke fram fra glemselen gamle kunster og arbeidsoppgaver.

VETERAN: Norges første tømmerbil, en Chevrolet 1928 modell med 35 hestekrefter, hadde funnet veien over Kjølen til ”Gammelvala”. Rolf Lyngroth konstaterte at nyttelasten var 2,3 tonn, eller noe slikt som 3 kubikkmeter tømmer.

Temadager
Tusener av mennesker strømmer til ulike temadager. Dette året valgte frolendingene seg ut ”Husmoderens Dag” og i den anledning ble det holdt stor moteoppvisning. Men dagens tema hindret ikke mannfolka i å finne mye interessant. Neste dag var området fylt av veteranbiler.
Et besøk på ”Gammelvala”, i slutten av juli, gjerne kombinert med en Harry-tur, kan absolutt anbefales, var konklusjonen til ekteparene Øygarden, Tresnes, Lyngroth og Haugaas.
Og samtidig bør man besøke Sveriges mest kjente linveveri, Klässbol, som ligger like i nærheten.