Skogbrann på Ytre Lauvrak har svidd av 90 mål

Tidlig tirsdag ettermiddag kom det melding om en gryende skogbrann i Mykland. Det skulle vise seg å være ved Flekevannsheia på Ytre Lauvrak brannhelikopteret måtte trå til. Et lynnedslag i går kveld kan være brannårsaken!

KONTROLL. Ved 20-tiden hadde brannmannskapene fra Åmli og Froland kontroll.

– Mykland, melding om gressbrann i området ved Liansheia, pr.nå er det ikke et stort område. Brannvesenet er på vei med ressurser, leder operasjonsleder Ole Bjørn Kleivane ved Agder politidistrikt klokken 15.31 tirsdag.
Kort tid etter kontrer brannvesenets 110-sentral med følgende skrekkmelding:
– Østre Agder brannvesen Froland stasjon og Åmli stasjon kjører på skogbrann Liansheia på Mykland, lød beskjeden klokken 15.33.

KREVENDE: Det er ulendt terreng og langt til vei på brannstedet i Ytre Lauvrak.

En god stund etter kommer en enda mer nedslående melding fra 110-sentralen:
– Brannen er under utvikling og er vanskelig å komme til grunnet terrenget, skogbrannhelikopter rekvirert, lyder en melding fra klokken 17.12 signert 110-sentralen.
Frolendingen har fått tips fra en myklending om at det var lynnedslag i Liansheia-området mandag kveld. Nettopp dette er noe brannvesenet advarte om mandag formiddag: AT lynet skan slå ned, så ligger det og ulmer i lang tid før det tar fyr.
– Utviklet seg til en skogbrann i et ulendt terreng. Brannvesenet har ikke kontroll på brannen pr nå. Brannhelikopter er på vei for å bistå med slukking, melder operasjonsleder ved Agder politidistrikt klokken 17.53.

SPREDT: Bortsett fra noen stubber som brant, var flammene slått ned i 21-tiden tirsdag.

– Nå har helikopteret returnert etter tre -fire timer jobbing. Forhåpentligvis slipper vi å måtte få et nytt helikopter hit, da det ser ut til at vi har god kontroll på situasjonen. Det slukkes ovenfra og vi beveger oss nedover heia, forteller vakthavende brannsjef i Østre Agder brannvesen, Hans Henrik Bakke.

– Vi har mannskaper fra Froland og Åmli stasjoner inne på stedet som jobber med å slukke, og det ser ut til at vi har kontroll. Jeg vil anslå at mellom 80 og 90 mål er svidd av. Og jeg kan bekrefte at tipset Frolendingen mottok om at lynnedslag mandag kveld kan være årsaken, er noe jeg også tror. Uten å kunne bekrefte, legger Bakke til.
– Totalt var det godt over 20 mannskaper i sving. Brannstedet lå flere kilometer i ulendt terreng fra veien ved Flekevannsheia, og det er strukket ut flere hundre meter med brannslanger fra et lite tjern i området. Så det tok tid å få oversikt, men ATV-er og helikoptere var nyttige verktøy å ha.

Nå kommer brannmannskapene fra Åmli og Froland til å bli erstattet rundt klokken 22. Nye mannskaper fra andre brannstasjoner kommer fra til, samtidig som det er også er ventet at Sivilforsvaret stiller med noe personell.

STORT: Opp mot 90 mål skog og kratt er svidd av.